Food

Boekentip: Wat zit er in uw eten?

boek

Een tijdje geleden las ik in de Runner’s World een artikel over Lonneke Engel. Ze is model en tegenwoordig veel met voeding en gezondheid bezig. Ze heeft haar eigen site http://www.organiceyourlife.com , ook een aanrader trouwens!

Ze vertelde in haar artikel dat ze iedereen adviseert het boekje “Wat zit er in uw eten?” te kopen. Dit boekje geeft een overzicht met alle E-nummers die bijvoorbeeld in je voeding kunnen zitten. Het geeft daarbij aan wat de gezondheidsrisico’s zijn bij het nemen van deze E-nummers.

Omdat ik er nieuwsgierig naar was heb ik dit boekje gekocht bij bol.com . Het is echt een een boek’je’, je moet het zien als een gids die je meeneemt in je tas en bijvoorbeeld tijdens het boodschappen doen gebruikt.

Het is erg interessant om te lezen wat die E-nummers in je voeding allemaal betekenen en welke gezondheidsrisico’s er aan vast zitten. De E-nummers zijn gesorteerd per kleur, groen is ok (wordt tot op heden als onschuldig beschouwd), oranje is zoveel mogelijk vermijden (hier zijn tegenstrijdige rapporten over, de een zegt dat het gevaarlijk is en de ander zegt dat het ongevaarlijk is) en rood is absoluut vermijden.

Als ik bijvoorbeeld kijk naar mijn geliefde Cola Light:

Ik weet natuurlijk wel dat Cola Light helemaal niet zo gezond is. maar als je even op een rijtje zet welke E-nummers er in zitten:

  • Kleurstof E150D  (Oranje gekleurd, grenst aan rood. Natuurlijke of chemische bruine kleurstoffen die soms op basis van genetisch gemodificeerde mais geproduceerd worden. Kunnen de opname van vitamine B6 doen afnemen en veroorzaken neurologische aandoeningen)
  • Voedingszuur E338 (Oranje gekleurd. Fosforzuur, geeft bij grote hoeveelheden de volgende reacties: hyperactiviteit, darmstoornissen en verstoring van het natuurlijke calcium / fosfor evenwicht. Je krijgt er makkelijk te veel van binnen, omdat het veel gebruikt wordt)
  • Zoetstoffen: E951 / E950 (Rood gekleurd) Aspartaam en Cyclaamzuur. Absoluut vermijden, puur vergif. Hele waslijst aan gezondheidsrisico’s. Cyclaamzuur is al sinds 1970 in de VS verboden, maar wordt in Canada en andere landen gewoon nog toegestaan.
  • Zuurteregelaar: E331 (Groen gekleurd. Natriumcitraten, wordt tot nu toe als onschuldig beschouwd).
  • Conserveermiddel: E211 (Rood gekleurd, chemisch conserveermiddel.Echt vermijden, hele waslijst aan gezondheidsrisico’s)

Goed om jezelf er bewust van te maken wat je nu eigenlijk binnen krijgt. Ik vind het een heel interessant boekje en ik heb het  dan ook al veel gebruikt. Aanrader!!

Wil je dit boekje ook hebben?

Je kunt het bestellen via deze link van bol.com. Het kost maar 9,90

http://www.bol.com/nl/p/wat-zit-er-in-uw-eten/1001004005600642/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s